Bo

HOE ga ik dit overleven?

Goede voornemens

Goede voornemens maken aan het einde van het jaar, wie kent ze niet? Mijn goede voornemens waren vooral gebaseerd op een gezonder leven. Meer sporten, beter op mijn eten letten en meer rust pakken. Daarbij sprak het SPAT Survival Programma mij direct aan. Twee keer in de week krachttraining plus een huiswerkopdracht, ja je leest het goed: een huiswerkopdracht!

Andere koek
Vol goede moed ging ik naar de eerste training op een koude maandagavond, ik had er zin in… NOT! Ik ben toch maar gegaan omdat ik de afspraak met mezelf had gemaakt om het jaar 2016 gezonder en sportiever te starten. Na gezellig kennis te hebben gemaakt met het SPAT Survival team een beetje touwtje springen dacht ik: prima… De laatste oefening van die eerste training ben ik nu, na bijna 2 maanden, nog steeds niet vergeten. SPAT coach Hester had nog een leuke laatste oefening voor ons om te kijken hoe goed onze conditie nu precies was, komt ‘ie: 20 push ups, 30 V-ups, 40 squats, 50 burpees.. uhh wat!? En binnen 15 minuten zoveel mogelijk herhalingen!? ‘Ik denk dat ik niet eens 1 rondje haal hoor Hester!’, was mijn reactie. Uiteindelijk heb ik die eerste training bijna 2 rondjes gehaald. Eenmaal thuis bedacht ik me wat een slechte conditie ik had, terwijl ik al een aantal halve marathons heb gelopen en altijd voldoende bewoog. Dit was duidelijk andere koek!

Persoonlijke doelstelling
De trainingen waren iedere week anders, maar er werden wel oefeningen in verwerkt die, voor ieder zijn persoonlijke doelstelling, van toepassing waren. En er moest natuurlijk wel echt naar die doelstelling toe gewerkt worden. Zo hebben verschillende deelnemers hun angst overwonnen, dit mede dankzij het geduld van Hester. Stimulerend en enthousiast, zoals zij is, werd er gekeken of je over jouw eigen grens durfde te gaan. Lukte het op maandag niet dan gingen we het op donderdag gewoon nog een keer proberen.

Kleine aapjes
Wat ik me van de sportschool altijd nog kan herinneren is dat ik die toestellen op een gegeven moment zo zat werd. Altijd maar dezelfde bewegingen en het hetzelfde circuitje. Tijdens de SPAT trainingen zijn we naar verschillende locaties gegaan en hebben daar steeds een nieuw parcours uitgezet. Zo hebben we als kleine aapjes in een speeltuin aan touwen gehangen en weet ik nu hoe ik überhaupt in een touw moet klimmen. Naast de standaard trainingen zijn we met de hele groep ook twee keer naar een clinic van Fit Zeist geweest. Zo, na die eerste keer zag ik het dus echt niet zitten om aan die Survival Race mee te doen he! Ik zat onder de blauwe plekken was helemaal beurs, en ja, twee nagels gebroken. Dikke ‘no go’ die Survial Race!

Andere succesverhalen

Zelfvertrouwen

De manier van trainen zorgt ervoor dat iedereen samen kan trainen, ongeacht het niveau. Dat geeft mij ook het zelfvertrouwen om door te gaan met trainen en in mijn geval hardlopen.

Lees meer
- Erik

Klein jeugdtrauma

De oefenobjecten deden terugdenken aan de wandrekken op de basisschool waarop je afgrijselijke toeren moest uithalen. Nu, dertig jaar later, heb ik een klein jeugdtrauma overwonnen.

Lees meer
- Paul

Leren genieten

Het was voor mij een leermoment dat ik niet constant meer moet willen, maar dat momenten van ontspanning en genieten van je prestaties ook belangrijke momenten zijn in een training.

Lees meer
- Rowan

HOE ga ik dit overleven?
Het fijne van in een team trainen is dat je elkaar kan oppeppen, motiveren maar ook plezier kan maken met elkaar. De huiswerkopdrachten delen op Facebook en stiekem kijken of mijn uitslagen in de buurt kwamen bij die van de andere deelnemers. De trainingen kwamen inmiddels aan hun eind en de laatste doelstelling kwam steeds dichter in zicht. De heren hadden er heel veel zin maar ik had toch echt mijn twijfels. HOE ga ik dit overleven? Ik heb express niet naar alle obstakels gekeken omdat ik anders een excuus had bedacht om niet mee te gaan.

Wauw!
Maar achteraf, wauw, ik ben ten eerste echt trots op ons hele team maar ook op mezelf. Ik voel me zoveel fitter dan eerst, en dat door twee keer in de week een uurtje te sporten en in het weekend een huiswerkopdracht uit te voeren. Eerlijk gezegd had ik niet gedacht dat ik met zo weinig inspanning zo’n resultaat, in zo’n korte tijd, kon behalen. Uiteindelijk heb ik de Survival Race met heel veel plezier gelopen. Volgens mij hebben we 6x in een touw moeten klimmen, door de modder gekropen, boomstammen gesjouwd en als Tarzan aan een touw mogen slingeren! Achteraf vond ik het dus toch wel leuk… Misschien moet mijn volgende goede voornemen zijn dat ik niet zo moet zeuren en het gewoon moet doen.

Dus voor diegene die nu denken: sporten in zo’n groep met andere mensen is niks voor mij en misschien wel te hoog gegrepen, probeer gewoon een keer SPAT! De trainers nemen de tijd voor jouw persoonlijke doelstellingen en zorgen er voor dat je met plezier kunt sporten. Goede voornemens kunnen ook nu nog gemaakt worden!

– Bo de Schepper

©2024 SPAT verandert | KvK: 61495980 | BTW: NL854366933B01